FNRS. Professioneel met paarden.

Lees meer

FNRS (Federatie Nederlandse Rijscholen)

De FNRS is de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra. Meer dan 400 paardenbedrijven zijn bij hier aangesloten. Dat betekent dat ze door onze kwaliteitskeuring zijn geweest en dat ze het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport hebben. Hierdoor weet je zeker dat een FNRS-bedrijf de zaken goed voor elkaar heeft op het gebied van veiligheid en faciliteiten.

Leren paardrijden

Paardrijden leer je op een FNRS-manege. Daar staan goede leerpaarden en –pony’s en goed geschoolde instructeurs voor je klaar. Ze zijn te herkennen aan het blauwe FNRS-bord met de afbeelding van een paard, dat bij de ingang hangt. Onder de namen staan sterren; minimaal een en maximaal vijf. Hoe meer sterren, hoe meer faciliteiten er zijn. De sterren zeggen echter niets over de kwaliteit van de lessen en de paarden: daar worden namelijk bij ieder bedrijf dezelfde hoge eisen aan gesteld. De basisvereisten op het gebied van veiligheid en kwaliteit zijn echter voor alle bedrijven hetzelfde. Je kunt dus op een tweesterren-bedrijf net zo goed leren rijden als op een vijfsterren-bedrijf.

Keuringen

Een FNRS-bedrijf wordt regelmatig gekeurd op kwaliteit. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de bedrijfsvoering, de beschikbare faciliteiten en het paardenwelzijn. Onder bedrijfsvoering verstaat de FNRS een hoog niveau van lesgeven en rijkunst van de instructeurs. Ook aan het stalpersoneel worden hoge eisen gesteld.

Stichting Veilige Paardensport

Een van de voorwaarden voor het FNRS-lidmaatschap is het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport. Dat betekent dat alle aangesloten bedrijven veiligheid hoog in het vaandel hebben staan en daar regelmatig op gecontroleerd worden. Een fijn idee!

Wedstrijden

Dressuurrijden is de basis van het paardrijden. Iedereen begint ermee. Je leert hoe je op een paard hoort te zitten en hoe je hem kunt aangeven wat je wilt. Heb je dit enigzins onder de knie, dan kun je jouw vorderingen gaan meten tijdens F-proeven.

Er zijn verschillende niveaus als het om dressuurrijden gaat. De F-proeven zijn opgebouwd van F1 t/m F20, waarin de moeilijkheidsgraad steeds hoger wordt. Je vaardigheden kun je laten toetsen door het rijden van deze proeven, waarbij je door een deskundige jury wordt beoordeeld. Je kunt hierbij ook diploma’s behalen. Bij de F-proeven wordt de ruiter beoordeeld, niet de combinatie van ruiter en paard. Als manegeruiter heb je immers niet de kans om je als combinatie te ontwikkelen met een bepaald paard.

Elke F proef heeft een A, of een B versie. Welke van de twee je gaat rijden op je wedstrijd, wordt willekeurig uitgekozen op de dag zelf.

Promotiepunten

De jury schrijft de cijfers en beoordeling van jouw proef op een protocol dat je na afloop mee naar huis mag nemen. Zo kun je altijd terug lezen wat de jury van jouw proef vond en waarom je bepaalde punten hebt behaald. Scoor je gemiddeld minimaal een 6 per onderdeel? Dan wordt in je Ruiterpaspoort een promotiepunt afgestempeld. Zorg er dus voor dat je je Ruiterpaspoort altijd bij je hebt, want dan kun je zien wanneer je mag meedoen aan een moeilijkere proef. Als je voldoende promotiepunten (210 per proef) hebt gehaald, dan mag je door naar de volgende proef.

Hoeveel promotiepunten bij welke proef?

F1: 1 promotiepunt

F2 t/m F4: 2 promotiepunten

Vanaf F5: 3 promotiepunten

Dit is per manege verschillend. Afhankelijk van hoeveel wedstrijddagen er gepland staan in een jaar.

FNRS wedstrijden  2023
22 januari

12 maart

16 april

4 juni

9 juli

Inschrijven

Ruiterpaspoort

Het Ruiterpaspoort is een officieel en persoonsgebonden document voor ruiters die de ruiteropleiding van de KNHS en FNRS volgen. In het Ruiterpaspoort staat op welk niveau van de opleiding je bent, welke diploma’s je hebt behaald, aan welke wedstrijden je hebt meegedaan en welke buitenritten je hebt gereden. Zo heb je jouw ruitercarrière altijd duidelijk in beeld.

Het KNHS Ruiterpaspoort is een officieel, persoonsgebonden en landelijk erkend document voor ruiters. Via het Ruiterpaspoort ben je lid van de KNHS en heb je toegang tot alle opleidingen die op FNRS Ruitersportcentra gegeven worden. Daarnaast ben je door het KNHS lidmaatschap ook uitgebreid verzekerd.

  • Het KNHS Ruiterpaspoort is voor ruiters die rijden op een FNRS Ruitersportcentrum of een KNHS vereniging. Ruitersportcentra die zijn aangesloten bij de FNRS en KNHS voldoen aan de meest actuele eisen op het gebied veiligheid, instructie, dierenwelzijn en verzekeringen.
  • Met het Ruiterpaspoort ben je automatisch lid van de KNHS en profiteer je van alle voordelen van het lidmaatschap. Zo ben je uitgebreid aanvullend verzekerden ontvang je 4x per jaar het mooiste paardenmagazine van Nederland: Paard&Sport.
  • Het Ruiterpaspoort geeft exclusief toegang tot alle officiële opleidingen van de KNHS die gegeven worden op FNRS Ruitersportcentra en KNHS verenigingen.
  • Met je Ruiterpaspoort kun je meedoen aan de populaire F-proeven en proevendagen.
  • Exclusief voor jou heeft de KNHS allerlei leuke voordelen en kortingen op bijvoorbeeld evenementen en paardensport producten zoals kleding en harnachement.

De brancheorganisatie FNRS en de paardensportbond KNHS werken nauw samen om er samen voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen op een leuke en veilige manier kunnen paardrijden. Iedereen die op een FNRS-ruitersportcentrum rijdt, is daardoor automatisch lid van de KNHS en krijgt een KNHS Ruiterpaspoort. Via het Ruiterpaspoort ben je lid van de KNHS en heb je toegang tot alle opleidingen die op FNRS-ruitersportcentra gegeven worden. Daarnaast ben je door het KNHS lidmaatschap ook uitgebreid verzekerd.

Wil je meer weten over de FNRS wedstrijden? Neem dan contact met ons op!

Contact